Το Καθεστώς του Γ. Παπανδρέου ακολουθεί ασυγκράτητο τον άκρως επικίνδυνο δρόμο του ‘’δορυφόρου’’ του Ισραήλ ,πράγμα που εγκυμονεί μείζονες περιπέτειες στο άμεσο μέλλον αλλά και άκρως επιζήμιες εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα.

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

περί αλώσεως του ελληνικού κράτους...




...ή...



οι "ευνουχισμένοι εγκληματίες" > μανδαρίνοι του ελιαμεπ


Εκδήλωση δημόσιου διαλόγου με θέμα «Η Κρίση Μητέρα της Αλλαγής: Για μια Διαφορετική Ελλάδα» οργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) στο αμφιθέατρο του Μεγάρου Καρατζά, με ομιλητές τον συγγραφέα Πέτρο Μάρκαρη, τον πρώην υπουργό Αλέκο Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκά Τσούκαλη καθώς και τον Βουλευτή και πρώην υπουργό Κωστή Χατζηδάκη.




Μεγάλες ευθύνες στο πολιτικό σύστημα της χώρας και στον τρόπο λειτουργίας του για τη σημερινή κρίση που διέρχεται η Ελλάδα, καταλόγισε ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης, επισημαίνοντας ότι διαχρονικά το μόνο που φαίνεται να έχει προτεραιότητα στη χώρα μας είναι το πολιτικό κόστος, χωρίς να γίνεται λόγος για το οικονομικό αλλά και κοινωνικό κόστος. Επίσης, χαρακτήρισε ως μεγάλη δυσλειτουργία του ελληνικού πολιτικού συστήματος το γεγονός ότι «τα τελευταία 36 χρόνια η χώρα κυβερνάται από δύο οικογένειες» και πρόσθεσε ότι «το σύστημα αυτό, έτσι όπως λειτουργεί παράγει από μόνο του κρίσεις».




Ο Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης ξεκίνησε λέγοντας ότι «πριν κερδίσουμε το δικαίωμα να ονειρευόμαστε τη μελλοντική Ελλάδα, πρέπει να βρούμε τις αιτίες του εφιάλτη που ζούμε σήμερα» και παρατήρησε ότι τα στοιχεία της ελληνικής κρίσης είναι καθαρά «ενδογενή». Μάλιστα, χαρακτήρισε αναπόφευκτη την κρίση στη χώρα μας εξαιτίας της «ξεχαρβαλωμένης» κρατικής μηχανής, της εντυπωσιακής κακοδιοίκησης αλλά και του πολιτικού προσωπικού, που δημιούργησε και διαχειρίστηκε ένα πελατειακό σύστημα.

Στον αντίποδα όλων αυτών ο κ. Τσούκαλης πρότεινε μεταξύ άλλων γενναίες μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους, μεγαλύτερη εξωστρέφεια στην Οικονομία και την Παιδεία αλλά και ριζική αλλαγή του πολιτικού προσωπικού, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί ένα πολιτικό σύστημα που οδήγησε τη χώρα στην χρεοκοπία να διαχειριστεί και την επόμενη μέρα.

Παράλληλα, έκανε λόγο και για ηλικιακή ανανέωση των πολιτικών ώστε να αναλάβει η νέα γενιά τις ευθύνες διαχείρισης της χώρας, ενώ επανέλαβε τους μεγάλους κινδύνους από την επικράτηση του λαϊκισμού, που ευνοείται από τις συνθήκες της σημερινής κρίσης. Από την πλευρά του ο βουλευτής και πρώην υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, αφού επισήμανε ότι «τις συνέπειες τις κρίσεις τις βιώνουμε και τις πληρώνουμε όλοι οι Έλληνες» υποστήριξε ότι οδηγηθήκαμε σε αυτή την κατάσταση από τον λαϊκισμό, τον κρατισμό, τον φόβο του πολιτικού κόστους και τους ατυχείς χειρισμούς ή τις κινήσεις που δεν έγιναν την τελευταία στιγμή.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εάν η κυβέρνηση είχε λάβει νωρίτερα τα κατάλληλα μέτρα και απέδωσε ευθύνες σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα για τη σημερινή κατάσταση. Στρέφοντας την κριτική του στην κυβέρνηση την κατηγόρησε για λάθος χειρισμούς τονίζοντας ότι «πρέπει να αντιληφθεί πως η ενοχοποίηση των άλλων πολιτικών δυνάμεων και η παρουσίαση της πολιτικής της ως Ευαγγέλιο δεν αφήνει περιθώρια συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων της χώρας».




«Την ώρα που πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις, εμείς θα ψάχνουμε ενόχους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηδάκης επικαλούμενος τη στάση της κυβέρνησης σχετικά με το θέμα της εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία. Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι η χώρα πλήρωσε ακριβά τον λαϊκισμό και κάλεσε τη σημερινή κυβέρνηση να κάνει δίκαιες περικοπές, να μειώσει τις σπατάλες, ενώ πρόσθεσε ότι η υπερ-φορολόγηση δεν είναι καλή πολιτική. Ακόμη, είπε ότι την κρίση πρέπει να την αντιμετωπίσει το ίδιο το πολιτικό σύστημα, αφού κάνει πρώτα την αυτοκριτική του και τάχθηκε υπέρ ενός δημοκρατικού και ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, ώστε η κρίση να αντιμετωπιστεί ως εθνική πρόκληση για ένα καλύτερο μέλλον.




Τον κύκλο των ομιλητών έκλεισε ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος, ο οποίος σημείωσε με νόημα ότι «στις κανονικές χώρες, η κρίση είναι μητέρα της αλλαγής, αυτό όμως δεν ισχύει στην Ελλάδα», διευκρινίζοντας ότι το 2011 θα είναι μια αποκαλυπτική χρονιά τόσο σε οικονομικό και κοινωνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Όλα θα κριθούν το 2011 εάν θα επιβεβαιωθεί, δηλαδή το σενάριο που θέλει τη χώρα μας να καλύπτεται από οικονομικό παγετώνα, που θα καθηλώσει την Ελλάδα στην ύφεση και τον λαό της στη φτώχεια.

Όπως ανέφερε, το δίλημμα που υπάρχει πλέον είναι εάν θα καταρρεύσουμε πλήρως ή όχι και υπογράμμισε ότι η χώρα μας βρίσκεται υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο και όχι υπό επιτήρηση, όπως λανθασμένα υποστηρίζουν κάποιοι. Περιγράφοντας πόσο δύσκολη είναι η σημερινή συγκυρία παρατήρησε ότι η αποδυνάμωση των δυνάμεων που έχουν συνειδητοποιήσει την κρίση, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς ουσιαστικά απουσιάζουν εκείνα τα πρόσωπα που θα βοηθήσουν τον λαό να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της κρίσης και το βάθος της.

«Μιλούν συνεχώς για το Μνημόνιο, με λαϊκίστικο τρόπο για να αποφύγουν την ουσία», παρατήρησε ο κ. Παπαδόπουλος. Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι στόχος πρέπει να είναι μόνο η διάσωση της χώρας, μέσω του άμεσου εξορθολογισμού του κράτους, της σύγκρουσης με τα συνδικαλιστικά συμφέροντα, της αναδιάρθρωσης της κρατικής μηχανής, ώστε να ξαναγίνει η χώρα μας ελκυστική στις ξένες επενδύσεις.

«Πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις σοκ» τις οποίες απαιτούν οι περιστάσεις τόνισε ο πρώην υπουργός σημειώνοντας ότι το 30% του σημερινού κράτους είναι περιττό. Αναφερόμενος στην εθνική συναίνεση, τη χαρακτήρισε ανέφικτη, υπό τις παρούσες συνθήκες και υποστήριξε ότι χρειάζεται νέα συμφωνία της ελληνικής κοινωνίας, κυρίως για το που πρέπει να πάει η χώρα.

Μεταξύ άλλων, πρότεινε τη συγκρότηση εντός του 2011 μιας Επιτροπής κύρους από τη Βουλή, η οποία θα συντάξει ένα πενταετές πρόγραμμα αναγέννησης. Ένα πρόγραμμα, που θα ενσωματώνει τα μέτρα του Μνημονίου και θα πηγαίνει και μετά από αυτό. Μάλιστα, ανέφερε ότι το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να κριθεί με εκλογές από τον λαό, «εκλογές με ανοιχτά βιβλία» όπως είπε, και σημείωσε ότι μόνο έτσι θα επιτευχθεί πολιτικό consensus.

Επίσης, έκανε λόγο για ισχυρότερους ελεγκτικούς μηχανισμούς και σύσταση ενός ειδικού σώματος επιθεωρητών που θα πραγματοποιούν ουσιαστικούς ελέγχους στα οικονομικά του κράτους, αλλά και σύσταση σύγχρονου αυτόνομου μηχανισμού εσόδων. Καταλήγοντας, δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε αργό θάνατο και ο μόνος τρόπος για να τον ανατρέψουμε είναι μόνο με συσπείρωση δυνάμεων και πολιτική εθνικής συναίνεσης.

Εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα «Η Κρίση Μητέρα της Αλλαγής

Δ. Κατσιμεντέ



«Περιττό είναι το 30% του κράτους»





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου