Το Καθεστώς του Γ. Παπανδρέου ακολουθεί ασυγκράτητο τον άκρως επικίνδυνο δρόμο του ‘’δορυφόρου’’ του Ισραήλ ,πράγμα που εγκυμονεί μείζονες περιπέτειες στο άμεσο μέλλον αλλά και άκρως επιζήμιες εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα.

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

what is that..?

gapimeni dikeosini
..:-P
1 Τι είναι το Δικαστικό Συμβούλιο;
Μετά τη συνταγματική - mpatsokiki - αναθεώρηση του 2001,
το Δικαστικό Συμβούλιο προβλέφθηκε για πρώτη φορά με τον νόμο 3126/2003 περί ευθύνης υπουργών και έχει το βάρος της παραπομπής τους ή όχι στο Ειδικό Δικαστήριο.
2 Πότε ξεκινά το έργο του;
Μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης από τη Βουλή (με απόλυτη πλειοψηφία- 151 ψήφοι έπειτα από μυστική ψηφοφορία) κατά υπουργών, υφυπουργών, πρώην υπουργών κ.ά. αμέσως επιλαμβάνεται της υπόθεσης το Δικαστικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου θα έχουν το βάρος της προανακριτικής διαδικασίας και θα αποφανθούν για την παραπομπή ή όχι των κατηγορουμένων στο Ειδικό Δικαστήριο.
3 Ποια είναι η σύνθεσή του;
Ο Πρόεδρος της Βουλής σε δημόσια συνεδρίαση κληρώνει τα πέντε μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, από τα οποία δύο είναι από το Συμβούλιο της Επικρατείας και τρία από τον Αρειο Πάγο. Μαζί κληρώνονται τα αναπληρωματικά μέλη καθώς και ο εισαγγελέας ο οποίος προέρχεται από τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Στη συνέχεια ένα από τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου ορίζεται ανακριτής, ο οποίος πρέπει να είναι από τα τρία μέλη του Αρείου Πάγου. Τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου δεν μπορεί να είναι και μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου εφόσον συγκροτηθεί.
4 Ποιο είναι το έργο και οι αρμοδιότητές του;
Το Δικαστικό Συμβούλιο έχει όλες τις αρμοδιότητες που έχουν τα ποινικά δικαστήρια. Δηλαδή, διεξάγει την ανάκριση, το πόρισμα της οποίας παραδίδεται στον Εισαγγελέα. Ο τελευταίος εισάγει πρόταση προς το Δικαστικό Συμβούλιο επί της ενοχής ή όχι των παραπεμπομένων. Επί της πρότασής του αυτής αποφαίνεται το Δικαστικό Συμβούλιο με βούλευμά του.
5 Το Δικαστικό Συμβούλιο μπορεί να αποφανθεί για το θέμα της παραγραφής των αδικημάτων;
Εχει τη δυνατότητα, αλλά όχι την υποχρέωση. Εχει, πάντως, την αρμοδιότητα να αποφανθεί αν θα κρίνει το ζήτημα της παραγραφής ή θα αφήσει να αποφανθεί το Ειδικό Δικαστήριο.
6 Το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου επιδέχεται ένδικα μέσα (αναίρεση κτλ.);
Οχι, είναι οριστικό και αμετάκλητο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου