Το Καθεστώς του Γ. Παπανδρέου ακολουθεί ασυγκράτητο τον άκρως επικίνδυνο δρόμο του ‘’δορυφόρου’’ του Ισραήλ ,πράγμα που εγκυμονεί μείζονες περιπέτειες στο άμεσο μέλλον αλλά και άκρως επιζήμιες εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα.

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Λεωνίδας Κύρκος



(1924-) είναι Έλληνας πολιτικός της Αριστεράς, και έχει εκλεγεί πολλές φορές βουλευτής. Ήταν πρόεδρος του ΚΚΕ Εσωτερικού και της Ελληνικής Αριστεράς.
Γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1924 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Γιος του πολιτικού Μιχαήλ Κύρκου, ο οποίος μαζί με τον Ιωάννη Πασαλίδη και με άλλες προσωπικότητες από τον χώρο της Αριστεράς ίδρυσαν την Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ). Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά ποτέ δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του λόγω των επανειλημμένων πολιτικών διώξεων. Κατά την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου φυλακίστηκε κατ' επανάληψη: το 1946 για 8 μήνες και το 1948 (φυλακίστηκε εκ νέου). Το 1949 καταδικάστηκε σε θάνατο. Η απόφαση του Εκτάκτου Στρατοδικείου δεν εκτελέστηκε λόγω της διεθνούς αντίδρασης διότι μεταξύ των καταδικασθέντων ήταν και ο Μανόλης Γλέζος. Αποφυλακίσθηκε το 1953.
Εργάστηκε για πολλά χρόνια στην πολιτική αριστερή εφημερίδα Αυγή, πρώτα ως ρεπόρτερ και αργότερα ως διευθυντής(1958-1961).
Ο Λεωνίδας Κύρκος μπήκε στην πολιτική και εκλέχτηκε μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου το 1961, 1963 και 1964 με την ΕΔΑ. Με την διάσπαση του ΚΚΕ, πήρε το μέρος των λεγόμενων ανανεωτικών δυνάμεων και βοήθησε στην καθιέρωση του ευρωκομμουνιστικού ΚΚΕ Εσωτερικού. Στις 21 Απριλίου 1967 συνελήφθη και παρέμεινε στη φυλακή για 5 χρόνια.
Μετά την μεταπολίτευση εκλέχτηκε βουλευτής, το 1974 και το 1977, και ευρωβουλευτής το 1981 και το 1985. Ο Κύρκος ήταν Πρόεδρος και γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Εσωτ. μέχρι τον Απρίλιο του 1987, οπότε εντάχθηκε στην Ελληνική Αριστερά (Ε.ΑΡ.) της οποίας εκλέχτηκε Πρόεδρος. Μαζί με το Χαρίλαο Φλωράκη, ίδρυσε τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, του οποίου υπήρξε γραμματέας μέχρι το Μάρτιο του 1991. Από το 1989 μέχρι το 1993 ήταν βουλευτής με τον Συνασπισμό.
To 2000 προτάθηκε τιμητικά από το κόμμα του Συνασπισμού για το αξίωμα του προέδρου της δημοκρατίας, όμως η βουλή εξέλεξε τον συνυποψήφιό του, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.
Σήμερα έχει αποστασιοποιηθεί από την ενεργή πολιτική, αν και συχνά καταθέτει την άποψή του δημόσια. Είναι χήρος, και έχει δύο γιους.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

...από το Αλμανάκ της Καθημεριής

τα



" Τζάκια της Ελλάδας"



τώρα..

- Τον Ανδρέα τον είχα γνωρίσει, ναι. Ηταν άνθρωπος του σπιτιού μας. Ερχόταν, τρώγαμε παρέα, τον έβλεπα, τον θαύμαζα, ήταν κι έξι χρόνια μεγαλύτερός μου στο σχολείο. Εγώ ήμουν στην πρώτη Γυμνασίου, αυτός ήταν στην έκτη. Ενας ζωηρός άνθρωπος και μέλος της συντροφιάς, όπου ήταν και ο αδελφός μου ο Τάκης, με τον οποίο συνδεόταν πάρα, πάρα πολύ.

- Ηταν συνδεδεμένοι και οι γονείς σας; Ο Γεώργιος Παπανδρέου με τον πατέρα σας;

- Ηταν. Ηταν μια ανταγωνιστική σχέση. Βλέπονταν συχνά με τον γέρο τον Παπανδρέου. Είχαν κοινές δραστηριότητες στα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας, επρόκειτο να κάνουν μια εκδήλωση μαζί, ο γέρος ο Παπανδρέου τον γέλασε τον πατέρα μου και την έκανε την εκδήλωση μόνος του, και γι' αυτό δεν του το χάρισε ο μπαρμπα-Μιχάλης (Kύρκος), διακόπηκε η πολύ στενή αυτή σχέση και επαναλήφθηκε χρόνια ύστερα, οπότε και πήγαινε ο μπαρμπα-Μιχάλης επάνω στο Καστρί και τον έβλεπε....
η συνέχεια στό...

διαβάστε ακόμη





.

6 σχόλια:

tiktos είπε...

χμ;-)
πως γίνεται και δεν παίρνουν πρέφα τίποτα (όπως χριστόδουλας) και τα μαθαίνουν από τα μμε, δεν μπορώ να το καταλάβω:(

Φώντας είπε...

Θου ή μάλλον "φτου" κύριε.... να μην κάνω σχόλιον κύριε bimbo μου. Καλλίτερα να παίξω την φυσαρμόνικά μου.

bbimbo ( PR PROFILE ) είπε...

..τι να σου πώ τίκτο μου..???
..και 'γώ απ' τα ΜΜΕ τ' άκουσα πρωί -πρωί..,
ότι ο κος κύρκος συγκαλεί σύσκεψιν με δαμανάκη,
κουβέλη,παπαδημούλη αλλά όχι τους λοιπούς συριζαίους
"δια μίαν καλήν σύμπλευσιν με το μπατσοκ"..;-)

bbimbo ( PR PROFILE ) είπε...

κύριε φώντα μας,
καλύτερα να γράψετε και σεις κατι τίς επί του
θέματος πχ.αλκιβιάδης..;-)

αλλά θα σε παρακαλούσα,
όχι τόσο "εσώψυχον" όπως της Υπατίας
που με άφησε
ΑΓΡΥΠΝΟΝ δυό μέρες..,
λυπήσου με...:-))))

THEPOS είπε...

Αγαπητέ φίλε
Αρχικά καλή συνέχεια στην νέα προσπάθεια.
Τώρα όσον αφορά τον Κύρκο,ξεχνώντας το "ποιος είναι ο μεγαλύτερος πράκτορας των Αμερικανών στην Ελλάδα;" κάνει μια προσπάθεια αποστασιοποίησής του από τα λάθη του και βέβαια αυτοαγιοποίησης του ρίχνοντας τα βάρη σε πεθαμένους.
Κατά τ'άλλα όλα αυτά μικρή αξία έχουν γιατί αν τα κάνεις τα σκατά τι αξία έχει μετά από χρόνια να λες δεν ήξερα και συγνώμη και άλλες τόσες κενότητες.
Αυτοί που καταστράφηκαν ή πέθαναν από τις δικές του συγνώμες θα δικαιωθούν καθόλου;
Μάλλον όχι.
Ας τελειώσουμε επιτέλους με τα τζάκια και τους "ικανούς να πάμε σε κλήρωση και ετήσια Θητεία να τελειώνουμε με τους μετανοούντες καραγκιόζηδες.

bbimbo ( PR PROFILE ) είπε...

καλησπέρα THEPO,
εγώ είμαι απολύτως σύμφωνος για
τους "κληρωτούς άρχοντες",όπως και αρκετοί άλλοι..:-)))))))

Δημοσίευση σχολίου